tirsdag, mai 20, 2008

Dårligste forslag ever?

http://www.itavisen.no/sak/530350/Slik_kan_fildeling_bli_lovlig/

Litt vanskelig å ta dette seriøst, om man så gjør finnes det ett eneste aspekt ved dette forslaget som ikke er en dårlig idé?

Hvordan skal man få brukere til å betale ekstra for en "warez-sertifisert linje"? Hva hindrer dagens brukere å fortsette ulovelig nedlastning? Hvordan er det mulig å få med alle plateselskap på denne avtalen (siden konseptet omtrendt avhenger av dette)? Hvordan skal man kunne overvåke hva som blir hentet ned, bla for å kunne spre pengene til riktig rettighetsopphaver? Hvordan skal man få gjennomslag for å få lov til å overvåke brukerene på denne måten internasjonalt?

Mitt forslag: Tilby skikkelige tjenester for kjøp av musikk, serier og musikk til en realistisk pris, til skikkelig kvalitet og uten beskrenkende kopibeskyttelse. iTunes har i mine øyne nesten gjort det riktig; musikken er i bra kvalitet, prisen er ok for kjøper og selger men DRM-beskyttelsen og apple-formatet stopper festen. Ikke minst irriterende når man ikke blir stoppet i å brenne ut og rippe tilbake til industristandard DRM-fri mp3-format, det er bare slitsomt. Jo, de har innført DRM-fri musikk, til 25% ekstra pris men i mitt tilfelle er dette tilgjengelig på en forsvinnende liten andel av aktuell musikk.

Microsoft tilbyr SD- og HD-filmer og serier via Xbox Live Marketplace streaming i et 24-timers leiekonsept til en grei pris. Om seriene er tilgjengelig så fort de sendes på tv i usa vet jeg ikke. Problem; de sliter med å få gjennomført standardavtaler med de nasjonale rettighetsorganene slik at det pr. idag ikke er tilgjengelig i store deler av verden.

Jeg blir stadig overrasket over tradisjonelle underholdingsbransjens mangel på nyskapning og til og med motvilje mot å henge med på utviklingen når store penger kan tjenes.

Forslaget kan kanskje oppsummeres med avsluttende uttalelse i artikkelen:

- Det er ikke meningen at man skal kunne laste ned flere millioner sanger. Det ligger i sakens natur at det finnes en rimelig grense, sier Modin til idg.se.

Hvis man ikke ønsker at brukerene av denne ordningen skal kunne hente ned fritt, hvordan skal man begrense det og er man ikke da tilbake til den originale problemstillingen?

Dette er den dårligste ikke-løsningen på et problem som ikke eksisterer.

Ingen kommentarer: