Jeg liker Ricky Gervais. Han er morsom, kunnskapsrik og intelligent. Han er også ateist og er ikke redd for å fortelle om det. I vinter skrev han et stykke som jeg har lyst til å dele. Det minner veldig om egen oppvekkelse fra en implisitt tankeverden, selv om det tok meg litt lengre tid.
Mange år tilbake deltok han også i en uformell debatt med en eller annen erkebiskob hvor jeg syns Ricky formulerer seg ganske fint om moralisme, egoisme, hjernevasking, "shopping" av religion og humor. Intervjuet finnes på youtube:
Ellers er standup-showene hans, som er å se på dvd, fulle av morsomme observasjoner rundt kreasjonisme og religion generelt.
Jeg håper jeg har fornærmet noen.
9 kommentarer:
Jeg liker lampe
I samme gate kan Richard Dawkins anbefales, kanskje spesiellt "The blind watchmaker".
Den er riktignok rundt 20 år gammel, men er absolutt en bedre bok enn "the god delusion" som kanskje er mer i vinden for tiden, men som egentlig er mer en slags ateisme for dummies.
Må vel bare få satt meg ned med bøkene hans først som sist. For øvrig tipper jeg evt. religiøst belastede besøkende på denne siden vil lese "ateisme for dummies" som den største ironien på denne siden av syndefloden :D
Ah, ja, det kan kanskje misforstås litt, kanskje spesiellt om man er ute etter å lese verden slik man vil at den skal være.
Med 'Ateisme for dummies' mener jeg selvsagt 'for dummies' delen slik det er beskrevet i første avsnitt her:
http://en.wikipedia.org/wiki/For_Dummies :D
Jeg føler at min kommentar ikke ble like innsiktsfull etter at dere kom med deres betraktninger.
Jeg har lest min andel av "antireligiøs" materie". Jeg synes det omtrent blir like fanatisk som enkelte av religiøse fanatikerne.
Jeg var så heldig å jobbe sammen med en pastor på den forrige jobben min og diskuterte mye religion og tro med han. Til slutt kommer religion ned på hva du tror og ikke hva du er overbevist om. Det er det som i grunn skiller religion fra fanatisme.
Bait!
"Til slutt kommer religion ned på hva du tror og ikke hva du er overbevist om." Her skjønner jeg ikke hva du mener iom. at "tro" og "overbevisning" er synonymer i det norske språk. Mener du i tilfelle at "fanatikere" ikke har religiøs tro?
Jeg ville ikke blitt overrasket hvis jeg fant sterke uttalelser mot diverse religiøse institusjoner i publikasjoner som kategoriserer seg som "antireligiøse", da ligger det litt i kortene.. Prøv heller å lese, som f.eks Christian nevner, forklaringer på hvordan verden henger sammen, forklaringer som faktisk begrunner påstandene sine.
At det finnes trivelige pastorer der ute er vel heller ingen overraskelse, de kan stort sett velge mellom dén fremgangsmåten eller svovelvarianten.
Hadde det litt travelt sist jeg skrev. Tiden på min kjøpte internettid holdt på å gå ut.
Det jeg sier er at det er forskjell mellom å tro og det å vite.
Vi kan jo ikke vite for sikkert, men vi tror vel at religion ikke finnes. Det er forsåvidt også en tro. Siden vi "forsker" på en verden vi selv er en del av (samfunnforskning) i motsetning til en verden vi er utenfor og som kan gi objektive svar er alt underlagt vår egen persepsjon.
Det å være overbevist (det å vite) betyr forresten at du ikke lenger har en tro. Dette blir en slags selvmotsigelse for sterkt religiøse.
Jeg ytret i en forelesning at jeg mente at religion er "opium for folket" eller en sutteklut om du vil. Dette gjorde at FEM (Filosofi Etikk og miljø)-foreleseren min kalte naturlig nok kalte meg en marxist.
Jeg må vel kanskje lese "The God Delusion". Jeg ser at deler av boken tar for seg hvordan ateister kan ha moral vil jeg anbefale dere å lese fra debatten om hvorvidt alturisme finnes. :-P
Jeg regner med at dette temaet må være utmerket for å slå ihjel noen timer på kafé med. :-)
Nå holder jeg på å gå tom for tid igjen. Rekker ikke lese gjennom. Sikkert masse feil. Får bare være.
Noe av det jeg savner ved å ikke være religiøs er å kunne bruke Gud som en unnskyldning til å karre til meg personlig rikdom og makt.
Altruisme (som ofte staves feil) er et temmelig interessant tema, særlig ifm. evolusjon syns jeg. http://en.wikipedia.org/wiki/Altruism_in_animals
Siden jeg er oppvokst midt i dette fenomenet er jeg jo selvfølgelig klar over at religiøse har stjålet ordet "tro" og tillagt det en slags magisk og hellig betydning. Engelskmennene er så lure at de har egne ord for å beskrive forskjellige begreper og her bruker de jo da ordet "faith" for å skille det fra "belief". Antar at det er denne nyansen du sikter til. Jeg blir dog ikke imponert over folk som stolt står frem og proklamerer at de lar livet sitt styre av noe som krever at de legger bort fornuft og ønske om å kunne analysere verdiene de kjøper.
haha!
Sannelig. Der ser du hvor hardt jeg leste dét kompendiet ;-)
Når noen fremhever religion som grunn til at de gjør et eller annet sitter jeg ofte igjen med følelsen av at de ikke snakker sant.
Legg inn en kommentar